2016. május 24., kedd

Max Webernek mennyire igaza volt

Kopátsy Sándor                 PG                 2016 04 20

Max Webernek mennyire igaza volt

Jó hatvan éve vagyok Max Weber híve, aki jó száz éve felismerte, hogy a jelenkorban csak a puritán népek képesek a társadalmukat másoknál hatékonyabban működtetni. Ez óta minden tény őt igazolja.
Most a mai Népszabadságból idézek egy felmérésre történő hivatkozást. EZ üzleti tanácsadó cég felmérte a korrupcióhoz való viszonyulást a különböző országokban.
A 20 legkorruptabb ország között nincs puritán ország, de annál több a római katolikus. A korrupciót a római katolikusok uralják. A legkorruptabb tíz között Európából csak Ukrajna van. De azt sem lehet a római katolikusokhoz nem közeledőnek tekinteni. Rajta kívül az első tíz között nincs európai ország. A második tízben már néhányan vagyunk: 11. Szlovákia, 13. Magyarország, 15. Görögország, 16. Horvátország, 18. Olaszország, 20. Csehország. (Az nem derül ki, hogy mely országok nem kerültek bele a felmérésbe.) Az egyetlen India, ahol nem jelentős a katolikusok száma.
Feltűnő azonban a latin-amerikai országok élen való szereplése.
Már jó néhány iránytűm van a társadalmak hatékonyságának a mérésre. Most hozzá tehetem a korrupció mértékét is. Ezzel azonban tovább rontom a Vatikán munkájának a hatékonyságát. A római katolikusok jótékonykodók, de korruptak is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése