2016. június 30., csütörtök

A tudományok eredményei előre nem láthatók

Kopátsy Sándor                 PA                   2016 06 23

A tudományok eredményei előre nem láthatók

Az elmúlt napokban azon elmélkedtem, hogy hatvan év óta az felgyorsult népszaporulatunk élelmezésének csődjétől féltem. Annak ellenére, hogy száz év alatt ötszörösére nőtt a létszámunk az élelmezés javult. Még mindig közel 2 milliárd ember számára gond a kellő táplálkozás megoldása, de ezek aránya harmadára csökkent. Az alultápláltság mellé a túlsúlyosság lett népbetegség.
Malthus jó kétszáz éve festette fel a táplálékhiány rémét, pedig akkor még 1-2 ezrelék volt a létszámnövekedésünk, a 20. században ez hússzorosára gyorsult. Ezért éreztem, hogy az élelmezés lesz a 21. század legnagyobb gondja. A 20. század második felében azonban a mezőgazdaságban is felgyorsult a termelékenység növekedése, méghozzá az elképzelhetetlennél is gyorsabban. Előbb a kalászos gabonák termelékenység, a század végén pedig a tengeri halfarmok és a növényi olajok fejlődése haladt meg minden korábbi fantáziát. Ezeket az eredményeket látva megértettem, hogy az élelmezésünk is megoldható, ha a népszaporulat lassul.
 Most olvasok egy olyan tudományos felfedezésről, ami bebizonyítja, hogy a napsugarak spektrumának alig tizedét dolgozzák fel a növények. Kiderült, hogy a napsugárzás 400-700 nanométer sávjából csak annak tizedét, a kék és a vörös szint dolgozzák fel a növények. Azt eddig is hiányoltam, hogy a felmelegedéssel riogató tudósok meg sem említik, hogy a 2-3 fokos felmelegedés mennyivel növeli a földünkön élő növények hozamát, mekkora hozamnövekedést jelent Kanada és Oroszország északi térségében a melegebb éghajlat.
Azt akkor még nem tudtam, hogyan hatna a növények hozamára, ha a napsugárzás színképében a kék és a vörös közti színeket ezekre a színekre állítanánk át, vagyis a napsugárzás spektrumát a növények igényéhez igazítanánk. Ez a technika óriási lehetőségeket tárhat fel az árnyében, épületekben, barlangokban történő termelés számára is.
De a mezőgazdaság ezer más olyan, előre nem látható technikai lehetőséget is rejteget, amiket ugyanúgy nem láthattunk előre, ahogyan a kommunikáció elért eredményeiről sejtelmünk sem lehetett volna 50 évvel korábban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése