2016. július 27., szerda

Az Európai Unió építésének határai

Kopátsy Sándor                 PG                   2016 06 12

Az Európai Unió építésének határai

A hidegháború alatt a demokrata táborba tartozó nyugat-európai államok együttműködési kísérleteit örömmel szemléltem. Örültem, amikor hozzájuk csatlakozatunk. A vámuniót és a személyek szabad mozgását óriási vívmánynak tekintettem, és tartom ma is. Azonban minden tagjára kötelező ennél többet nemcsak irreálisnak, de kártékonynak minősítettem.
A világgazdaság működésének megismerése arról győzött meg, hogy a tudományos és technikai forradalom olyan új helyzetet teremtett, amiben a fejlettek azzal zsákmányolják ki a gyengébbeket, ha a felépítményüket, más fejlettségű szintű, és más kultúrájú országokra kényszerítik. Ennek klasszikus példája az Európai Unió. A fejlett és puritán Németország politikai és gazdasági felépítményét kényszerítik rá a fele és harmad olyan fejlettségű és latin, illetve ortodox kereszténységű országokra.
A közös felépítmény első fokozata még reális volt, a vámhatárok megszűntetése és a személyek szabad mozgása. De ez is csak akkor, ha megmarad a valuták értékelésének szabad alakítása, és korlátozzák az idegen országban való letelepedést, vagyis az állampolgárság és a munkaviszony szerezhetőségét.
Ami a valuták értékének alakítását illeti.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése