2016. augusztus 29., hétfő

Munkaerő vándorlás az Európai Unióban

Kopátsy Sándor                EF                    2016 08 21

Munkaerő vándorlás az Európai Unióban

A közgazdaságtudomány még mindig nem hajlandó tudomásul venni, hogy milyen következményekkel jár, ha a munkaerő nemzetek közti mozgását nem áruként kezeljük. Ezért nem is csoda, ha az EU megalapítói és a brüsszeli bürokráciája ma sem számol vele. De nemcsak ezzel nem számolt, hanem azzal sem, hogy közös valutájuk csak azonos kultúrájú és gazdasági fejlettségű országoknak lehet. Tehát az euró övezet eleve szakmai ostobaság, ami az EU egyik eredeti célját, a tagállamok közti különbsége csökkentését sérti. Az erőseket erősebbé, a gyengébbeket gyengébbé teszi. Az erősek ezt tudatosan igyekszenek titokban tartani. Még nem adott ki az EU brüsszeli bürokráciája jelentést arról, hogyan alakul a tagállamok közti különbség.
Mind az euró övezet, mind a közös munkaerő piac problémája azonban rejtve marad.
Görögország menthetetlen eladósodása, és a másik három mediterrán ország pénzügyi válsága rejtve marad, mert azok kilépése az államkölcsönöket adó fejlett tagállamok számára is beláthatatlan, kezelhetetlen pénzügyi problémákat okoznának.
A szabad munkaerő piac problémája ugyan a sajtóban gyakran szerepel, főleg a munkaerejüket vesztő kevésbé fejlettek siránkozása ugyan egyre hangosabb, de az a szabad munkaerő piac előnyét élvező erőseket nem izgatja.
A magyar sajtó ugyan egyre többször panaszkodik arról, hogy a munkaerő javából sokan a gazdagabb tagországokba költöznek, de azt azért elhallgatja, hogy ez a probléma sokkal nagyobb Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában. A lengyelek elsősorban Németországba és Nagy Britanniába, a románok pedig a rokon nyelvű latin országokba mennek.
Ma Románia helyzetéről olvastam. Románia lakossága 15 év alatt kétmillióval csökkent. Különösen az orvosaik kivándorlása miatt panaszodnak. Az egészségügyi miniszterük szerint tízszer nagyobb kereset és a sokkal kedvezőbb munkafeltételek csábítják el őket.
Merkel, és a Németország érekét szolgáló brüsszeli vezetés pofátlanul büntetni akarja azokat az országokat, amelyekben eleve alacsony a foglalkoztatás, ha nem fogadják be a mohamedán bevándorlók bizonyos hányadát, de azt figyelmen kívül hagyják, hogy ennél sokkal több diplomást adtunk nekik ajándékba.

Egyre erősebb a meggyőződésem, hogy az Európai Unió mindenben, ami túlmegy a vámhatárok lebontásán, az átlagnál kevésbé fejlett tagok számára kártékony. Ez csak azért nem derül ki, mert az EU tagság értékét a tagdíj és a támogatások egyenlegével mérik. Az okozott kárt, ami nagyságrenddel nagyobb, figyelmen kívül hagyják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése