2016. szeptember 9., péntek

A világgazdaság fejlődése 2016-ban

Kopátsy Sándor                 PG                   2016 08 31

A világgazdaság fejlődése 2016-ban

A The Economist közli a világgazdaság várható növekedését és annak egy tucat jelentős országra bontását.
A világgazdaság növekedését 3.1 százalékosnak jósolja. Ez a szám alig változik az olyan években, amikor nem történik valami jelentős esemény. Most azért nem éri el a 3.5 százalékot, mert folytatódik a nyersanyagok, mindenekelőtt a nyersolaj és a földgáz példátlan árcsökkenése.
Az évenkénti 3.1 százalékos növekedés azonban a lényegről keveset mond, mert a növekedést nem az egy lakosra vetítve közli. Az ugyanis, ha nem is eleget, de sokkal többet mondana.
Jelenleg a világ népessége közel 1.5 százalékkal nő. Mintegy 100 millióval. Vagyis az egy laksora jutó jövedelem mintegy 2 százalékkal nő. Ez a növekedés azonban nemcsak ennyivel több lakos eltartását, hanem a felnevelését, vagyonnal való ellátást is igényli. Tekintettel arra, hogy az egy laksora jutó fizikai vagyonigény állandó, az egy éves jövedelem mintegy háromszorosát jelenti. Ezért az egy laksora jutó újratermeléshez nemcsak a jövedelmet, hanem a vagyont is biztosítani kell. Ebből fakadóan az 1.5 százalékos lakosság növekedés esetén nemcsak a jövedelmet, de a vagyont is 1.5 százalékkal kell növelni. Ezért 1.5 százalékos népesség növekedés esetén nemcsak 1.5 százalékkal kell növelni a lakosság jövedelmét, hanem a háromszor nagyobb vagyont is gyarapítani 1.5 százalékkal. Ezért az egy lakosra jutó jövedelem és vagyon szinten tartásához, a nemzeti jövedelemnek 1.5+4.5, azaz 6 százalékos jövedelemnövekedés kellene. Ebből fakadóan az éves 3.1 százalékos növekedés nem fedezi az egyszerű újratermelést.
Ezen túl még azt is figyelembe kellene venni, hogy a lakosság növekvő szellemi vagyonát és egyre későbbre halaszott munkaképessé válását, valamint az eltartásra szorulók növekvő számát is figyelembe kell venni. A világgazdaság növekedése tehát nem biztosít fedezetet arra, hogy a lakosság átlagos jövedelmét és vagyonát szinten tarthassuk.
Azt ugyan nem tudom, hogy mennyire tudatos a lakosság félrevezetése, de tény, hogy csupán a megtermelt jövedelem növekedésének közlésével azt a hitet terjesztjük, hogy az emberiség gazdagodik. Ha nem a közgazdasági információra hallgatunk, van is ebben igazság. Az emberiség jólétének ugyanis még az egy főre jutó jövedelem és vagyon alakulása sem jó mutató. Ha az emberiség sorsának alakulását a várható életkorral, a növekvő testmagasággal, az iskolázottsággal az életterek eltartó képességével mérjük, nincs okunk az elkeseredettségre. Okunk van azonban arra, hogy a közgazdaságtudomány elmaradottságán keseregjünk.
A világ legnépesebben országában, Indiában és Kínában nő a leggyorsabban a nemzeti jövedelem. A két birodalom helyzete és különösen a jövője, azonban ellentétes.
Kínában 25 éve lassan csökken a lakosság száma, de elsősorban ennek köszönhetően példátlanul gyorsan növekszik az egy laksora jutó jövedelem, és ezzel párhuzamosan az egy lakosra jutó vagyon is legalább szinten marad. Ezért fajunk történelmében először fordul elő, hogy az emberiség mintegy ötödét eltartó országban mind az egy lakosra jutó jövedelem 5 százaléknál gyorsabban nő, de a vagyon is ezzel összhangban növekszik.
Indiában azonban 3 százalékkal nő a lakosság ennek következtében szükségszerűen csökken az egy lakosra jutó vagyon. Mivel az elviselhetetlen népesség növekedés megállítása India jelenlegi elmaradottsága mellett a politikai demokráciában lehetetlen, a birodalom széthullása menthetetlen.
A skála alján három ország áll, Oroszország, Nigéria és Brazília, ahol a nemzeti jövedelem csökken. Oroszország társadalmi stabilitása sem garantált, annak ellenére, hogy ott nem nő a lakosság. Nigéria azonban nemcsak nagyon elmaradott, de a lakossága 3-4 százalékkal nő. Ez az ország még az emberiség legreményetlenebb részén, a Szahara alatti Afrikában is az utolsók között van. Brazília lakossága is gyorsan nő, ráadásul a lakosság viselkedése eleve alkalmatlan a lépéstartásra is.
Jellemző módon öt említett ország közül négy a BRICs-et jelenti. Ebből Kína, a világon a leggyorsabban fejlődő, a másik három pedig menthetetlen.

Ennyi is elég annak bizonyítására, hogy a közgazdaságtan éretlenné vált arra, hogy a világgazdaság mozgását megértse.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése