2016. november 16., szerda

Az Egyesült Államok sem liberális

Kopátsy Sándor                 PP                   2016 11 13

Az Egyesült Államok sem liberális

Először követtem nyomon a választásokat az Egyesült Államokban. Engem is meglepett az eredmény, a demokrata jelölt, az első asszony, Clinton a finisben elbukott annak ellenére, hogy addig vezetett. A saját pártjával is harcban álló Trump a finisben győzött. Nemcsak engem, de a tőzsdéket is meglepte.
De mindkét házban a republikánusok győztek, tehát az országos közvélemény többsége republikánus. Azt csak utólag tudtam meg, hogy a választók kétharmada nem a kampány során dönt, hanem eleve a pártjára szavaz. Tehát Clinton asszony több előre el nem döntő szavazóknál többséget kapott, de a pártja vesztett.
A republikánusok tehát nemcsak elnököt kaptak a szavazóktól, hanem mindkét házban is többséget. Újabb jó pontot kap nálam az Egyesült Államok választási rendszere. Kiderült, hogy a liberalizmus nemcsak Európában veszíti a támogatóit, hanem az USA-ban is. Vagyis nem Clinton, hanem inkább a liberálisok vesztettek.

Amíg Obama kétszeri megválasztása során őt nem tekintették Soros és társai hívének, Clinton esetében ez egyértelmű volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése