2017. május 31., szerda

Papíron katolikus, lélekben protestáns vagyok

Kopátsy Sándor                 PV                   2017 05 18

Papíron katolikus, lélekben protestáns vagyok

Elveimmel ellenkezik, hogy vallási kérdéshez tudósként szóljak. Most mégis ezt teszem, mert a katolikus vallás egyre inkább válaszút elé kerül. A tudományos és technikai viszonyok között egyre nő a protestánsokhoz mért lemaradás. Ezért figyelem a vallásom jelenlegi helyzetét.
Az a tény, hogy egy jezsuita szerzetes lett a pápa, reménnyel töltött el. Nekem a jezsuitákban a náci rendszer virágzása idején csupa pozitív élményem volt. Egy kicsit azért aggódtam, mert latin etnikumú. Mivel a vatikáni vezetőkben, az érdekekben kevés a reform híve nem voltam és nem vagyok optimista.
A vallásommal a legnagyobb vitám a gyermekvállalás dogmáival van. A fogamzásgátlók görcsös elutasítása helyett azok lelkes híve vagyok. Korunk legnagyobb veszélye a túlnépesedés, ami ellen csak a fogamzásgátlók jelenthetnek védelmet. Csak az vigasztal, hogy ebben a hívők is egyre kevésbé veszik komolyan a vallásuk dogmáját. Az európai katolikus népek lelassult gyermekvállalása csak a fogamzásgátlók rendszeres használatának az eredménye. Ebben még a lengyel katolikusok sem kivételek.
A nagy változás azonban a latin-amerikai országokban van. Ott, húsz év alatt fele alá csökkent a nők gyermekvállalása. Ezt Kelemen pápa is tudja.
A legutóbbi, az észak-koreai atom-válságról is nyilatkozott. Meglepő módon azt ajánlotta, hogy a lutheránus Norvég kormányt kérjék fel közvetítőnek. Ismereteim szerint ilyenre még nem volt példa. Ezzel szemben a Fatimai gyerekeket szentté avatta. A szentek megkülönböztetett tiszteletét tudomásul veszem, annak ellenére, hogy a többségüket ugyan egyházpolitikai szempontok jutatták ehhez a címhez. Azt mégis túlzásnak tartom, hogy három tíz évnél fiatalabb gyermek látomását ma tudomásul vegyük, isteni megnyilvánulásnak minősítsük. Logikámmal nem fér össze, hogy isten anyja így akarjon beavatkozni a világ menetébe. A vatikáni illetékeseknek elég lett volna megkérdezni a mai fiatalokat, akik úgy kezelik a komputereket, mint az előző generációk a rongylabdát.
Azt ugyan nem várom el, hogy a szentté avatásokat vizsgálják felül, de azt szeretném, ha a vallásom a jelenkorban gyerekeket azon a címen avassanak szentekké, hogy megjelent nekik a Szűz Mária.
Nem kell a múltat felülvizsgálni, de a jelent ideje tudomásul kell venni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése