2017. december 3., vasárnap

Az euró övezettől mentsen meg az isten

Kopátsy Sándor                 PG                   2017 11 24

Az euró övezettől mentsen meg az isten

A Fidesztől balra állók egységesen az euró övezeti tagság lelkes hívei lettek. A szívemhez közel álló Pénz és Profit legutóbbi számában Magas István is ezt hirdeti. A Fidesztől balra állók a hazai támogatásukat a liberális Brüsszeltől várják. Ma a közgazdasági elit többsége, magam is a Fidesztől balra állok, ezért félek, hogy beugratnak az euró övezetbe lépéssel.
Az az ország, amelyik lemond a saját valutájáról, még akkor is súlyosan hibázik, ha nagyon fejlett, nem kell a valutáját félteni. A kevésbé fejlett ország azonban lemond a szuverenitásáról, ha erősebbekkel vállal közös valutát. A gyengébb ország menthetetlenül eladósodik.
1199-ben szerencsénk volt, hogy megúsztuk az euró övezeti tagságot. Még egyetlen magyar közgazdász sem vetette fel, hogyan adósodunk volna el a 260 forintos euróval. Akkor még nem voltam ugyan tisztában azzal, hogy az euró övezet olyan csapda, amiből nem lehet kilépni. A fő gondom azonban az volt, hogy nekünk a fejlett, puritán országokkal csak akkor lehet közös valutánk, ha 50-70 forinttal gyengítjük a forintot a közös valutához képest. Tehát előbb a forintot minimálisan a mai szintre kellett volna gyengíteni. Elég volna megnézni, hogyan alakult a mi külkereskedelmünk és a turizmusunk egyenlege, amíg kemény volt a forintunk.
Akkor azt sem mértem fel, hogy az euró övezet olyan csapda, amiben ugyan olcsó hitelekkel lehet eladósodni, de azokat az olcsó, alacsony kamatú hiteleket visszafizetni nagyon drágán sem lehet. Még kevésbé tudtam felmérni, hogy nemcsak a hitelek lesznek alacsony kamatúak, de a nemzetközi hitleminősítők visszafizethetőnek fogják minősíteni. Nem azért, mert ezeket az adósok vissza tudják fizetni, hanem azért, mert mögöttük áll, a példátlan külkereskedelmi aktívuméval Németország, amelyik az euró övezet eladósodott országainak a legnagyobb hitelezője. Ez be is következett.
Magas István még ma is, csak az övezeti tagsággal járó előnyökre hivatkozik, hogy olcsón lehet eladósodni. Azt nem teszi hozzá, hogy ezeket az olcsó hiteleket a mediterrán országok soha nem tudják visszafizetni. Még fontosabb volna arra hivatkozni, hogyan alakulna a külkereskedelmünk és a turizmusunk mérlege, ha nem 310, hanem 260 forint volna az euró. A jelenlegi 310 forintos euró ugyan elég puha ahhoz, hogy ne kelljen olcsó hitelekkel foltozni a hiányunkat, de az csak idő kérdése, ha elvesztettük a forint leértékelésének lehetőségét, mikor lesz újra elviselhetetlenül kemény számunkra az euró. Kilépni azonban nem lehet.
Általános szabálynak tartom, hogy soha ne lépjünk be olyan közösségbe, amiből nem lehet kiszállni. Márpedig az euró övezet ilyen közösség. Az az ország már nem lehet szuverén, amelyik feladja a valutája árfolyamának az alakítási jogát.
Végül tudomásul kellene venni, hogy a magyar közgazdászok élcsapatának azok a tagjai, akik balra állnak a Fidesztől, az euró övezetbe lépésnek azért a hívei, mert az EU-ban szövetséges látnak a Fidesszel szemben. Arról azonban megfeledkeznek, hogy a Fidesz hatalma a választásokon múlik, ott pedig annál erősebb lesz, az ellenzéke minél inkább Brüsszellel fog össze.

Attól pedig nem kell félni, hogy kizárnak bennünket az Európai Unióból. Az előbb szét fog hullani, mint bárkit kizárna a tagjai közül. Az EU csak akkor lehet erős, ha a tagállamok szuverenitását növeli. Ha ez ellenkező irányba megy, szét fog esni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése